ÖTV indirimi gelir mi?

, , ÖTV indirimi gelir mi? için yorumlar kapalı

Yanıtı hemen verelim; kesinlikle hayır! Peki neden? İşte otomobilde ÖTV indirim dedikodularından, elde edilen gelire ve bundan sonra otomotiv sektörünü nelerin beklediğine şöyle bir göz atalım…

Her şey 2 hafta önce, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Piyasaların canlanması için ticari araçlar başta olmak üzere tüm araçlar için ÖTV indirimi yapılmalı” demesiyle başladı. Zaten yıllardır bu ÖTV indirimi rüyasıyla yaşayan vatandaşlar bu açıklamaya bir anlam yüklediler. Özellikle sosyal medyada Twitter’daki paylaşımlarda Palandöken’in bu açıklamayı “bir şeyler bilerek” yaptığı konusunda yorumlar yapıldı. Yani kısacası “bir deli kuyuya yaş attı, 40 akıllı çıkaramadı” gibi bir gerçekle karşılaştık. Aslında konuyla ilgili olarak görüştüğümüz otomotiv yetkilileri “Bizim ÖTV indirimi, vergi indirimi gibi bir beklentimiz yok. Bu tarz söylentiler bize büyük zarar veriyor. Zaten gecikmiş bir talep varken bu söylentiler oto alımını daha da geriletiyor. Bize gölge edilmesin başka bir şey istemiyoruz” açıklamasında bulunuyorlar.  Şimdi önce bu beklentinin yapıldığı o talihsiz açıklamaya bir bakalım: 

Talihsiz açıklama haber olunca

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, binlerce kişinin, yaşları nedeniyle başta ticari araçlar olmak üzere araçlarını yenileyeceklerini belirterek, “Piyasaların canlanması için ticari araçlar başta olmak üzere tüm araçlar için ÖTV indirimi yapılmalı. Bankalar da taşıt kredilerinde elini taşın altına koyarak faizlerde indirim yapmalı.” ifadelerini kullandı.Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, araçların yenilenmesinin yeni tip virüs salgını sürecinde ekonomik olarak zor günlerden geçen esnaf için çok daha büyük bir maliyet gerektirdiğine işaret ederek, “Geçen yıllarda yapıldığı gibi yeniden araç alımlarında ÖTV indirimi yapılması hem esnafı hem piyasaları rahatlatır.” değerlendirmesinde bulundu.
ÖTV indiriminin devletin zararına değil yararına olduğunu vurgulayan Palandöken, şunları kaydetti:
“ÖTV indirimi bütçede açık yaratarak devlete zarar ettirmek yerine, tam tersi araçların yenilenmesiyle hem piyasalar zincirleme olumlu etkilenecek hem üretim ve yatırımların artmasıyla istihdama katkı sağlanacak hem de sanayinin hurda ihtiyacına destek olunacaktır. Hatta bu ÖTV indiriminin hurda teşvikiyle de desteklenmesi, hurda ithalatımızı azaltarak sanayicinin yüzünü güldürürken cari açığa da olumlu katkı yapacaktır.” Palandöken, ÖTV indiriminin otomotiv üretim ve satışına ivme kazandıracağını belirterek, “Piyasaların canlanması için ticari araçlar başta olmak üzere tüm araçlar için ÖTV indirimi yapılmalı. Bankalar da taşıt kredilerinde elini taşın altına koyarak faizlerde indirim yapmalı.” ifadelerini kullandı.

Talebi ertelemeyin ne zaman alırsanız kardasınız!

Palandöken bu açıklamayı yaptı ve bu da haber olunca ortalık birbirine girdi! Oysa Palandöken’in yaptığı açıklamada ekonomik olarak hiç bir şey doğru değildi. Devlet 2021 yılının ilk 6 ayında 30 milyar TL’yi aşan bir vergi geliri elde etti. Yıl sonu hedefi yaklaşık olarak 40 milyar TL. Bu da vergi gelirinin neredeyse yüzde 80’ine denk geliyor. Şimdi devlet bu gelirden feragat eder mi? Otomobil satışlarının da yüzde 60 oranında arttığına bakarsanız ÖTV indiriminin söz konusu olması mümkün değil. Geçmişte satışların dibe vurduğu yıllarda kısa süreli de olsa indirimler yapıldı ama şimdi o şartlar söz konusu değil. Şimdi Temmuz ayında satışların yükseliş seyri biraz düşecek. İşte bu düşüşte en büyük pay bu “ÖTV indirimi” söylentileri… Otomobil almaya niyetli bir kitlede ne yazık ki bu söylentilere inanıyor. Şu bir gerçek ki; bu döviz artışında bu ekonomik şartlarda, bu cari açığında, otomobil satışlarının bu seyrinde ÖTV indirimi beklemek çok büyük bir hayal… O nedenle örneğin; pazartesi günü alacağınız bir araçtan cuma günü  daha karlı hale gelebilirsiniz. Yani araç alacaksanız bu talebi ertelemeyin!