“Satış Sonrası” ülkemizde önemli ve büyümeye açık bir alan

, , “Satış Sonrası” ülkemizde önemli ve büyümeye açık bir alan için yorumlar kapalı

·      Öncelikle görev kapsamınızı ve kurumunuzu kısaca anlatır mısınız?
 
Delphi Technologies’in Türkiye, Kafkasya, Orta Doğu ve Afrika Bölge Direktörü’yüm. Yaklaşık 20 yıldır Delphi Technologies’te görev yapıyorum. Delphi Technologies’de daha önce üretim kanalında, farklı görev ve fonksiyonlarda yöneticilik yaptım. 2014 yılında Satış Sonrası Ülke Direktörü olarak atandım. O dönemde sorumlu olduğum bölge yalnızca Türkiye ile sınırlıydı. 2015 yılında buna Bulgaristan, Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan eklendi. 2018 yılındaki son görevlendirme ile Bölge Direktörü olarak atanarak İngiltere merkezli olan Delphi Technologies’in satış sonrası organizasyonunda Türkiye, Kafkasya, Orta Doğu ve Afrika’da 67 ülkenin yönetiminden sorumlu olarak görev alıyorum. Bu görevimde Delphi Technologies’in ilgili bölgelerdeki büyümesini destekleyecek en iyi stratejilerin kurgulanması ve geliştirilmesi görevlerinden sorumluyum. Üs olarak Türkiye’nin seçilmesinin sebepleri arasında ise son 6-7 yılda elde ettiğimiz büyüme, Delphi Technologies’in Türkiye yatırımlarına ve nitelikli beyaz yaka iş gücüne olan güveni geliyor. Sorumlu olduğumuz bölgede Türkiye dışında Orta Doğu, Kuzey ve Güney Afrika’da gelişmiş bir bayi ağımız var. Ayrıca Orta Doğu coğrafyasını yönettiğimiz Dubai’de ve Afrika’yı yönettiğimiz Fas’ta da ofislerimiz yer alıyor.
·      Delphi Technologies’in global büyüklüğü ve faaliyetleri hakkında öncelikle bilgi verir misiniz?
Şirketimiz, içten yanmalı, hibrit ve elektrikli araçlar için çevreci ve verimli teknoloji çözümlerinde küresel bir ürün lideri olup motor performansını optimize eden, araç verimliliğini artıran, emisyonları azaltan, sürüş performansını iyileştiren ve araçların elektrikle geleceğe hazırlanma sürecini destekleyen tahrik sistemlerinin geliştirilmesinde, tasarımında ve üretiminde lider bir şirket olarak dikkat çekiyor.
Otomotiv ekipmanları konusunda geleceğe yönelik çözümler geliştiren ve BorgWarner çatısı altında faaliyet gösteren Delphi Technologies, hem binek otomobillere ve ticari araçlara yönelik dünyanın önde gelen araç tahrik sistemleri tedarikçilerinden biri olarak dikkat çekerken hem de bağımsız satış sonrası müşterileri ve orijinal ekipman servis müşterilerine yönelik satış sonrası ürün ve hizmetleri sunma yetisiyle ön plana çıkıyor. Delphi Technologies Satış Sonrası olarak yüksek teknolojili emisyon ve yakıt tasarrufu çözümlerinden hava filtresine, fren diskinden ön takım parçalarına kadar 120 binden fazla farklı parça üretiyoruz.
24 ülkede 99 noktada üretim ve teknik tesislere sahip olan şirket, dünya çapında yaklaşık 48.000 kişiye istihdam sağlamaktadır. Müşterilere yakın noktalarda konumlandırılan Ar-Ge ve üretim tesisleri şirketin müşteri destek gereksinimlerini hızlı bir şekilde karşılamasını sağlayıp tedarik zinciri maliyetlerini en aza indirirken küresel araç platformlarındaki bölgesel farklılıkları da karşılıyor.
Delphi Technologies aynı zamanda dünyanın lider satış sonrası tedarikçisi olarak öne çıkıyor. 150’den fazla ülkede temsil edilen ve küresel çapta 2400’den fazla servis noktası bulunan Delphi Technologies satış sonrasında, çeşitli donanımlardan gelişmiş yazılım çözümlerine kadar OE seviyesinde tam kapsamlı çözümler sunuyor. Delphi Technologies; benzinli yakıt sistemleri, dizel yakıt sistemleri, bakım çözümleri, motor yönetimi, araç elektroniği, OE standartlarında teşhis ve test ekipmanı, eğitim ve teknik bilgi de dahil olmak üzere geniş kapsamlı ürün ve çözümleriyle araçların servislerdeki bakım ve onarım sonrası ilk günkü kondisyon seviyesine gelmesini sağlıyor.
·      Satış sonrası ve yedek parça konusunda Türkiye’nin global anlamda büyük bir rolü var, bu konuda bizlere biraz daha bilgi verebilir misiniz?
 
Türkiye satış sonrası pazarında hem orijinal ekipman firmalarına üretim yapan yan sanayi kuruluşları hem de satış sonrasını hedefleyen şirketler yer almakta. Yerli tedarikçiler dışında, rekabetin yoğun olduğu bu pazarda hem bizim gibi premium markalar hem de uygun fiyatlı uzakdoğu menşeili ürünler yer alıyor. Dünya çapındaki premium markalar arasında, satış sonrasında aktif olan tüm markalar Türkiye’de temsil ediliyorlar. Ekonomide ve genç nüfusta büyüyen Türkiye’de Delphi Technologies olarak elde ettiğimiz başarı sayesinde, Ortadoğu, Afrika ve Kafkas ülkelerini de Türkiye merkezli yönetiyoruz. Türkiye’de araç ortalama yaşının  yaklaşık 13,2 yıl olduğunu göz önüne alırsak, “Satış Sonrası”nın ülkemizde ne kadar önemli ve büyümeye açık bir alan olduğunu anlayabiliriz. Delphi Technologies’in fren, ön takım, filtre, klima, araç elektroniği, motor yağı ve yakıt enjeksiyon sistemleri de dahil olmak üzere zengin satış sonrası ürün gamı, teknisyenlere kaliteli tamir ve bakım parçaları sunuyor. İlk montaj esnasında gerekli olan tüm parçalar dahil kapsamlı ön takım parçaları, pazarda ilk kez sunulan fren balataları, yakıt pompaları ve motor yağları da dahil olmak üzere yeni bir dizi ürün de geçtiğimiz yıl içerisinde raflarda yerini aldı.  
·      2021 sizin için nasıl geçti, 2022 hedeflerinizden kısaca bahis eder misiniz?
 
Türkiye açısından bakarsak ekonomik faktörler dalgalı bir şekilde devam etmekte. Diğer yandan yedek parça sektörü açısından baktığımızda talebin giderek arttığı bir pazar söz konusu. Pandemi sonrası şartlar göz önüne alındığında; artan bireysel araç kullanımı, araç başı kilometre miktarı ve ikinci el pazarındaki hareketlilik bu artışı etkileyen en önemli faktörler arasında. Türkiye pazarı açısından tercih edilen marka olmak adına doğru adımları attığımızı, ürün çeşitliliğimiz ve kalitemizle ön plana çıktığımızı düşünüyorum. Biz şirket olarak yine sektörün üzerinde bir büyümeyle 2021’i kapattık.
Bölgedeki diğer ülkelere baktığımızda ise özellikle Afrika’da Covid-19’un pazara olumsuz etkisini daha çok hissettiğimiz ülkeler bulunuyor.  2021 yılında pandeminin yanı sıra globaldeki güncel ham madde bulunurluk ve lojistik sorunlarıyla da mücade etmek durumunda kaldık. Bu ülkelerde Türkiye’ye kıyasla daha fazla zorlandık; ancak tüm bu zorluklara rağmen Orta Doğu ve Afrika’da da tek haneli büyümeler gerçekleştirme imkanı yakaladık.
Ürün grupları açısından bakarsak, dizel ürünlerinde dünyanın önde gelen birkaç firmasından biri olarak bize gelen talep büyümeye devam ediyor. Tabii buradaki talep daha çok ticari araçlarda.  Bu tip araçların daha fazla kullanılır olması, lojistik teslimatların artması ve piyasanın hareketli olmasıyla doğru orantılıydı.  
Bununla beraber bizim amiral gemisi olarak nitelendirebileceğimiz fren ve ön takım ürünlerinde, sensör ve bobini içeren araç elektroniği ürünlerimizde ve yakıt yönetim sistemlerinde de başarılı bir yıl geçirdik.
·      Elektrikli araçlara geçiş öncesinde içten yanmalı motorlar açısından durumu açabilir misiniz?
 
Otomotiv pazarı benzeri görülmemiş bir değişim sürecinden geçiyor ve Türkiye pazarında durum farklı değil. Sürekli daha da ağırlaşan emisyon düzenlemelerini karşılamakla mücadele eden pazarın değişen pazar koşullarını geniş teknolojik ürün portföyümüzle karşılamak için hazırız. Hibrit, elektrikli araçlar ve içten yanmalı motorlara yönelik çözümleri içeren kapsamlı portföyümüz, Türkiye satış sonrası pazarında ortaya çıkacak fırsatlardan yararlanacak şekilde konumlanmamızı sağlıyor.
Yapılan tahminlere göre 2030 yılında dünya genelinde binek araçların yüzde 80’inden fazlası hala içten yanmalı bir motora sahip olacak. Yine bu içten yanmalı motorların büyük bölümü benzinli olacak ve bu benzinli motorların artan sayıda bir bölümü GDi yani Gasoline Direct Injection teknolojili olacak.
Delphi Technologies’in GDi sistemi, tüketici için önemli şikâyet unsuru olan CO2 emisyonlarını önemli oranda azaltıyor ve gürültü seviyesini düşürüyor. Sistem; Audi, Citroën, Opel, Peugeot ve Volkswagen dahil olmak üzere birçok markanın çok sayıda aracında kullanılıyor. Kısa bir süre önce “2019 Dünyanın Lüks Otomobili” ödülünü kazanan Audi A7 Sportback, Delphi Technologies’in GDi enjektörlerini kullanıyor.Aynı şekilde 2015 , 2016, 2017, 2018 ve 2020 yıllarında Yılın Motoru Ödülü’nü kazanan PSA’nın 3 silindirli benzinli motorunda da Delphi Technologies’in GDi teknolojisi kullanılıyor. Yurtdışı ve Türkiye pazarlarında GDI’li araç sayısı yıldan yıla büyümektedir.
·      Türkiye’deki geniş bayi ve dizel servis ağınızı anlatır mısınız?
 
Şu anda toplamda 28 bayimiz ve 37 adet de dizel yetkili servisimiz var. Türkiye’de önde gelen birçok bayi ile çalışıyoruz. Dünyada önde gelen tüm satın alma gruplarının Türkiye’de faaliyet gösteren üyeleriyle çalışmaktayız. Bu bayiler Türkiye’nin farklı şehirlerine kurdukları lojistik merkezlerde bizim ürünlerimizin dağıtımını da sağlıyorlar. Zaman zaman ürün, marka veya bölge uzmanı bayilerle de çalışabiliyoruz.
·      2020’nin sonunda kendi markalı yağlarınızı tekrar pazara sunmuştunuz? Pazarda nasıl karşılık buldu?
 
Yaklaşık 10 yıl aradan sonra tam sentetik ve yarı sentetik motor yağı ürün gamımızı “D” markası ile tekrar piyasaya sürmüş olduk. Bu ürünlerin 2021 yılındaki performansının beklentilerimizin üstünde seyrettiğini söyleyebilirim. Şimdi odaklanacağımız nokta ise ürün gamının geliştirilmesi ve ilk yılda elde ettiğimiz başarının artarak tekrarlanması şeklinde özetlenebilir.
Şu an halihazırda 5W-30 ve 10W-40  ürünlerimiz farklı OEM gerekliliklerini sağlayarak 1, 4, 5, 7 ve 10.5 litrelik çeşitleriyle satılmakta. Bu ürünlere ek olarak 2022 yılının ilk çeyreğinde 0W-20, 0W-30, 5W-40 gibi yeni ürünlerin yanısıra otomatik şanzıman yağı ATF ürümüzünde raflarda yerini alacak.
·      Delphi Technologies küresel anlamda hangi teknolojileri geliştiriyor?
 
Dizel, benzinli ve elektrikli araçlar olmak üzere 3 alanda da teknolojilerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Dizelde dünyanın önde gelen common rail teknolojisine sahip birkaç firması arasındayız. Benzinli araçlar için geliştirdiğimiz GDI teknolojisi de bize güç katıyor.  Bu teknoloji, dizelin verimlilik ve performansını benzinli araçlarda sunabiliyor.
Yine elektrikliye nazaran Türkiye’de daha fazla ön plana çıkan hibrit araçlar konusunda da teknolojimiz mevcut. Ayrıca Delphi Technologies, ticari araçlar için de elektrikli çözümler üretmeye odaklanıyor. Dizelden elektrikli araçlara geçiş sürecinde, ağır vasıta özelinde ve bölgesel bazda değişken trendler gözlemlenecektir. Bununla birlikte elektrikli araçlarda batarya teknolojilerinin daha da gelişmesi gibi oyunun kurallarını değiştirecek faktörler yaşanacaktır. Bu bağlamda, BorgWarner, önde gelen Alman batarya sistemleri üreticisi Akasol’u 2021 yılında devraldı.
·      Kopya teknolojilerle ve sahte ürünlerle ne gibi mücadeleleriniz var?
 
Yedek parça sektörünün Türkiye’deki en önemli sıkıntılarından biri sahte ve kopyalanan ürünlerdir. Bizim gibi premium markalarla birlikte pek çok firma, satış sonrasında muadil ürünler ortaya koyuyor ve ciddi bir rekabet yaşıyoruz. Geniş bir yelpazeye yayılan yedek parça sektörü oyuncularının bir kısmı ne yazık ki farklı düzeyde kaliteyi barındıran ürünlerinin yanına sahte ürünleri de dahil edebiliyor. Dolayısıyla bu şartlarda haksız rekabet ortamı oluşurken tüketicinin yanıltılması ve can güvenliği problemi ortaya çıkıyor.
Delphi Technologies olarak; 5 bini aşkın mühendisimizle, yarattığımız patentlerle ve marka imajımızla desteklediğimiz çabalarımızın, haksız rekabet yoluyla engellenmesi bizleri rahatsız ediyor. Bu konu hakkında Türkiye’de konusunda uzman ve önde gelen bir hukuk bürosu ile çalışıyoruz. Özellikle son 4-5 yılda ciddi bir çaba içerisindeyiz; fakat bu mücadelenin hukuki ve yasal düzenlemeler tarafı yanında, sektörde oluşacak iş bilinci ve etiğiyle de aşılması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda bayilerin, perakendecilerin, servislerin ve tüketicilerin eğitimi önemli olup sektör olarak ortaklaşa bir mücadelenin gerektiğine inanıyorum.