Günlük araç kiralamada umut turizmde!..  

, , Günlük araç kiralamada umut turizmde!..   için yorumlar kapalı

 
Araç kiralama sektörünün çatı kuruluşu Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, sektör özelinde geçtiğimiz seneyi değerlendirirken, bu yıla ilişkin de çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bu yıl turizmde beklenen hareketliliğin günlük araç kiralama alanına yansıyacağına dikkat çeken Ekici, bu gelişmeler ışığında günlük araç kiralamada yüzde 25-30’a yakın bir büyüme yaşanabileceğini söyledi. Ekici, bu büyüme ile birlikte sektörün iş hacminin 2019 yılı seviyesine yaklaşabileceğinin de altını çizdi. Ticari araç kiralamada yaşanan gelişmelere de dikkat çeken Ekici, uzun dönem kiralamada ticari araç payının üç-dört yıl içinde yüzde 25’e yükselebileceğini aktardı.
 
Yabancı turist sayısı 2019’daki rakama yaklaşabilir!
Günlük araç kiralama şirketlerinin bu yıla ilişkin araç alımlarıyla turizmde beklenen toparlanmaya hazırlık yapmaya başladığını söyleyen İnan Ekici, hem turizmin hem de günlük araç kiralama sektörünün 2022’de göstereceği performansın, koronavirüsün mevsimsel bir salgın haline dönüşmesi ve yakın coğrafyada bulunan Ukrayna’da olduğu gibi potansiyel bir savaş riskinin kısa sürede sonlanması ve sürecin negatif anlamda devam etmemesi gibi durumlara da bağlı olacağına dikkat çekti. Ekici, bu konuların turizm sezonu başlamadan önce netleşmesi halinde; geçen yıl, pandemi öncesinin yüzde 45 altında kalan yabancı turist sayısının bu sene yüzde 50’nin üzerinde bir artışla 2019 yılını yakalayabileceğini vurguladı.
 
“Turizm tarafı yüzde 50’den fazla büyüyebilir”
“Turizm tarafı en konservatif tahminle yüzde 50’den fazla büyüyebilir” bilgisini veren Ekici, “Günlük araç kiralama parkı ise geçen yıl pandemi öncesinin yaklaşık yüzde 35 kadar altında kaldı. Bu yıl yüzde 25-30 arası büyüme bekliyorum. Bu büyüme ile birlikte sektörün iş hacminin 2019 yılı seviyesine yaklaşabileceğini düşünüyorum. Yabancı turist kaynaklı bu yıl yakalanacak bir iyileşmenin trend olarak devam edeceği kanaatindeyim” diye konuştu. Pandemi nedeniyle daralan turizm talebinin ardından küçülen günlük kiralama sektöründe araç parkının geçen yıl yaklaşık olarak 35 bin adet seviyesinde olduğuna işaret eden Ekici, bu yıl ise söz konusu rakamın 40-45 bin adet seviyesine ulaşabileceğini söyledi. Turizm alanında geçen yıl talep tarafının ancak sezon başladıktan sonra, Haziran ayında koronavirüs kısıtlamalarının yeniden düzenlenmesiyle görünürlük kazandığını anımsatan Ekici, bu yıl ise salgın ve jeopolitik risklerin artmaması halinde görünümün daha net olacağını vurguladı.