Sürücüler hız limitinin artırılmasını destekliyor

, , Sürücüler hız limitinin artırılmasını destekliyor için yorumlar kapalı

Araç sürücülerinin ve uzmanların bir kısmı hız limiti artışını desteklerken belli bir kesimin de karşı çıktığı uygulama tartışma yarattı.  Mayıs ayında 5297 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre katılımcıların %72,1’i otoyollardaki hız limitinin artırılmasını destekliyor.  Tüketiciler Türkiye’de yapılan yeni yolların daha iyi olduğunu düşünüyor ve hız limiti artırımını destekliyor. Anket katılımcılarına otoyollardaki hız limitinin 120 km.’den 140 km.’ye yükseltilmesi hakkındaki görüşleri sorulduğunda katılıcıların %72,1’i hız limiti artırımını onayladığını, %27,9’u hız limiti artırımını onaylamadığını belirtiyor. Hız limiti artırımını destekleyen araç kullanıcılarına sebebi sorulduğunda araç kullanıcılarının %39,7’si yeni yapılan yollar daha iyi olduğu için, %33.7’si günümüzde üretilen araçlar güvenli olduğu için, %26,6’sı trafik akışını rahatlatacağı için hız limiti artırımını onayladığını belirtiyor.

 Hız Limiti artırımını Onaylamayanlar, Sürücülerin 140 km. Hız Limitini Aşacağını Düşünüyor

Otoyollardaki hız limiti artırımını desteklemeyen tüketicilere sebepleri sorulduğunda %51,5 ‘i 120 km. hız sınırında dahi sürücüler 130 km-140 km. hızı bulduğu için, %29’u hız artışı ile çevre kirliliği artacağı için, %19,5’i de kaza oranları artacağı için hız limiti artırımını desteklemediğini söylüyor. Hız limiti artırımını desteklemeyen araç kullanıcılarının hız sınırlarının aşılacağını ve 140 km. hız limiti sonrasının tehlike arz ettiğini düşündükleri söylenebilir.

Tüm katılımcılara “araç kullanırken hız sınırına ne kadar dikkat edersiniz?” sorusu sorulduğunda araç kullanıcılarının %55,5’i çok dikkat ettiğini, %34’ü dikkat ettiğini söylerken, %10,5’i ise çok önemsemediğini açıklıyor. Tüketicilerin büyük bir kısmının araba kullanırken dikkati elden bırakmadıkları görülüyor. 

 Katılımcılara otoyollardaki hız limiti sizce kaç olmalı?”

sorusu sorulduğunda katılımcıların %31,1’i 140 km/h, %30,2’si 120 km/h, %20,6’sı 150km/h, %14,3’ü 100 km/h olması gerektiğini söylüyor. Katılımcıların büyük kısmının düşüncelerinin 120 km. ve 140 km. hız sınırı arasında kaldıkları söylenebilir.

Hız Limiti Aşım Cezaları Pahalı Bulunuyor

Araştırmaya göre katılımcıların %40,4’ü hız limiti aşım cezalarının pahalı olduğunu düşünüyor. Katılımcıların %36,8’i cezaları gerekli görüyor, %15,2’si hız sınırı aşım cezalarının artırılması gerektiğini düşünüyor ve %7,6’sı bu konuda kararsız.