Elektrikli otomobillere talep arttı

, , Elektrikli otomobillere talep arttı için yorumlar kapalı

Benzinli otomobil satışları, bu yılın ocak-haziran döneminde 2021’in aynı dönemine göre yüzde 2, dizel otomobil satışları yüzde 31,1 ve oto gazlı otomobil satışları yüzde 63,8 geriledi.

Bu dönemde hibrit otomobil satışları yüzde 4,6 ve elektrikli otomobil satışları da yüzde 154 artış kaydetti.

Ocak-Haziran 2021’de yüzde 22,1 olan dizel otomobillerin satışlardan aldığı pay, bu yılın aynı döneminde yüzde 16,9’a geriledi.

Söz konusu dönemde benzinli otomobillerin payı yüzde 64,5’ten yüzde 70,4’e yükselirken, oto gazlı otomobillerin payı yüzde 4,7’den yüzde 1,9’a geriledi.

Elektrikli otomobillerin toplam satışlardaki payı yüzde 0,3’ten yüzde 0,8’e ve hibrit otomobillerin payı da yüzde 8,5’ten yüzde 9,9’a çıktı.

Veriler, dünyada da yaygınlaşmakta olan elektrikli ve hibrit otomobillerin, Türkiye otomobil pazarından aldığı payın düşük seviyelerde olduğuna işaret etti. “Yeşil otomobillerin” pazardan aldığı payın, ilerleyen dönemlerde dünyadaki gelişmelerle birlikte daha da artması bekleniyor.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLİN ALT YAPISI İÇİN ADIMLAR ATILMAYA DEVAM EDİLİYOR 

Öte yandan, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de elektrikli araçlar yaygınlaşmaya başladı. Otomotiv endüstrisindeki dönüşümü yakalayacak Türkiye’nin otomobili Togg, seri üretim bandından inmeye hazırlanırken, elektrikli araçların hızlı şarj edilmesi de büyük önem kazandı. Bu amaçla kolları sıvayan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Elektrikli Araçlar İçin Şarj İstasyonları Destek Programı’nı başlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’n mart ayındaki “Yerli otomobilimiz Togg başta olmak üzere, elektrikli otomobil üretimi ve kullanımındaki gelişmeleri dikkate alarak, yüksek hızlı şarj istasyonlarının yaygınlaştırılması konusunda yeni adımlar atıyoruz” açıklamasının ardından nisan ayında destek programına başvurular alınmaya başlandı.

Elektrikli Araçlar İçin Şarj İstasyonları Destek Programı çerçevesinde yatırımcıların, 15 Nisan 2023’e kadar şarj istasyonlarını kurması gerekiyor ancak yatırımların çok daha hızlı tamamlanacağı öngörülüyor.

Bunun yanı sıra Togg ve bazı özel şirketler de şarj istasyonu ağlarını genişletmek için çalışmalarına devam ediyor.