Madeni yağ sektöründe Türkiye’nin önemi büyüyor!

, , Madeni yağ sektöründe Türkiye’nin önemi büyüyor! için yorumlar kapalı

 
 

 
 
·      Madeni yağ sektöründe 2022’de neler oldu?
 
Türkiye madeni yağ sektörü 2021 yılındaki güçlü büyümesinin ardından 2022 yılında da büyümeye devam ediyor. Sektör yılın ilk yarısında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %10 civarında büyüme gösterdi. Biz de Mobil Türkiye olarak pazarın büyümesiyle doğru orantılı olarak satışlarımızı arttırdık. Otomotiv sektöründe özellikle Satış sonrası dediğimiz garanti dışı araçlar pazarında ciddi bir hareketlilik oluştu. Yeni araç tedarikinde “çip” sıkıntısı ve Türkiye için tahsis edilen araç sayısının azalmasına bağlı sorunlar oluşunca tüketicinin elindeki araca iyi bakma motivasyonu ister istemez satış sonrası pazarını da hareketlendirdi. Endüstriyel alanda ise Türkiye’nin son 24 aydır aralıksız pozitif olarak artan endüstriyel talebi pazarın yüzde 10 büyümesinde etkili oldu diyebiliriz. Mobil Oil Türk AŞ olarak biz de yüzde 10’lar civarında, pazarla aynı şekilde büyümüş durumdayız. Satışlarımızdaki artış devam ediyor. Dünyadaki artışa göre baktığınızda Türkiye, birazcık daha farklılaşıyor yani bu güzel bir şey. Nerede büyüyor derseniz öncelikle otomotiv tarafına baktığımızda bizim satış sonrası hizmetler dediğimiz bölüm yani garanti dışı araçlar tarafı özellikle.
 
Savaşın etkileri
Bir başka açıdan baktığımızda 2022’ye damga vuran bir diğer unsur da Ukrayna – Rusya arasında yaşanan kriz neticesinde dünya çapındaki pek çok enerji firmasının Rusya’daki faaliyetlerine son vermesi oldu . Yaşanan savaş ortamı ve bunun etkileri Türkiye’de de ciddi şekilde hissedildi. Öte yandan bu durum Türkiye’deki pek çok sektörün ticaret ve üretiminde fırsatları da beraberinde getirdi. Özellikle Orta Asya ülkelerinden ciddi şekilde ürün taleplerinin artmasına ve Türkiye’nin jeopolitik önemini artmasına neden oldu.
 
Mobil Oil Türk’e yeni sorumluluklar
 
Bu noktada biz de Mobil Türkiye takımı olarak yeni görevler üstlendik. Orta Asya’da ülkelerinin daha önce Mobil’in Rusya’daki birimine bağlı olarak yönetiliyordu. 2022 Haziran ayı itibariyle artık bu Orta Asya bölge ve ülkelerin yönetimi tamamen Türkiye’ye sorumluluğuna geçti. Hali hazırda Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Tacikistan’ın yanı sıra Gürcistan’ın da olduğu 7 ülkenin yağ satış ve tedarik yönetimi Mobil Türkiye olarak bize bağlandı. Orta Asya ülkelerinin bazılarında başarılı distribütörlerimiz yer alıyor. Distribütörlük ağı olmayan diğer ülkelerde de önümüzdeki birkaç sene içinde distribütör ağını kurarak varlığımızı ve satışlarımız daha da geliştirmek için şimdiden kollarımızı sıvadık.
 
 
Türkiye’deki fabrikanın önemi
Dünyada Mobil’in 160 ülkede Mobil ürünlerini bulunduğunu  düşünürseniz, sadece 30 ülkede Mobil’in madeni yağ üretim tesisi vardır. O 30 ülkeden bir tanesi de Türkiye’dir. Dolayısıyla bu bizim için bir altın bilezik gibi bir şey Türkiye’de bu fabrikanın olması. Onu daha çok geliştirmeyi, daha çok büyütmeyi her zaman hedefliyoruz. Mobil yağları zaten özellikle otomotiv sektöründe sentetik olarak çok iyi bilinen Mobil 1, ticari araç sektöründe Delvac ve Delvac 1 Serisi, endüstriyel yağlarda da Sentetik SHC Serisi dediğimiz ürünler. Bunlar uzun değişim aralıkları sağlayabilen yağlar, hepsi sürdürülebilirliğe katkısı olan yağlar bunların hepsi. Dünyada bu kadar ülkede varken 30 tane ülkede madeni yağ fabrikası olması ve bunun bir tanesinin Türkiye’de olması bizi gerçekten gururlandırıyor.
 
 
·      2023 öngörüsü…  
Yaptığımız değerlendirmeler çerçevesinde 2023 hedeflerimizin üzerinde çalışmalarımızı yoğunlaştırmış durumdayız ve yeni gelişmeler çerçevesinde birtakım revizyonlar yapıyoruz. Yurt içi pazarımızda 2022 yılı sonunda beklediğimiz %12’lik satış hacmi artışımızı üzerinde 2023 yılında da % 6-7 civarında bir büyüme hedefliyoruz. Öte yandan Orta Asya ülkelerinin bölgemize katılımı ile birlikte ihracat hacmimizde de ciddi bir artış olacağını düşünüyoruz. İlk etapta toplam üretimimizin %10 civarında ek bir ihracat artışı olacağını tahmin ediyoruz. 2023’te genel hedefimiz büyümeye devam şeklinde olacak. Fabrika genişleme planlarımızı uygulamaya geçireceğimiz bir yıl olacak. Mobil 1 Center networklerini büyütmeyi planlayacağımız bir sene olacak. Mobil markasına baktığımızda da demin de bahsettim, 117 senedir Türkiye’deyiz. İlk kurulan, Türkiye’de ilk kurulan petrol ve madeni yağ şirketiyiz. Pek çok yeniliğin, gelişimin içinde olanlardan biriyiz Türkiye’de. Ve insanların sorduğunuzda aklına gelen, kalitesiyle teknik desteğiyle iş yapış biçimiyle akla gelen 3 markadan biriyiz. Bu bizim için çok önemli gerçekten ilerde de bunu daha yukarılara taşımaya devam etmek istiyoruz.
·      Mobil 1 Center özellikleri ve hedefi
Mobil 1 Center’lar Mobil Türkiye’nin marka elçileri. Mobil 1 Center’ları çok önemsiyoruz. Onlar bizim organizasyonumuzun değerli uzantıları. Bu nedenle onlarla bir araya gelmişken sizi de buraya davet etmek istedik. Biz zaten yıllardan beri bu konuda yatırım yapıyoruz. Zaten büyümemizde de bu yüzde 10’luk dilimde de Mobil 1 Center’ların katkısı çok büyük.
Türkiye’de şu anda 450 bin ton madeni yağ ve yardımcı ürünleri tüketiliyor. Bunun 200 bin tondan fazlası otomotiv motor yağı (binek, hafif ticari, ağır ticari toplam), geri kalanı ise müstahzarlar, sanayi yağları ve yardımcı ürünler. Biz Mobil olarak sanayicilerin, ustaların ve son kullanıcının gözünde kaliteli bir ürün algısına sahip, Türkiye’de bu alanda faaliyet gösteren en köklü markalardan ve halen en tercih edilen ilk 3 markadan biriyiz. Ayrıca bu yıl Mobil 1 Center servis ağımızı koruyarak büyümeye devam edeceğiz. Türkiye’nin 41 ilinde 76’ya varan Mobil 1 Center servisi bulunmaktadır. Ayrıca 23 adet Mobil Delvac Express Center’ımız da var. Bunun yanında KKTC’de de iki adet servis noktamızla hizmet vermeye devam ediyoruz.