Chery Türkiye’ye geldi ve önemli mesajlar verdi!

, , Chery Türkiye’ye geldi ve önemli mesajlar verdi! için yorumlar kapalı

Herkesin aklına gelen soruyu soracağım. Chery’nin Türkiye’de temsilciliği vardı. Chery bu temsilciliği bırakıp, kendi devam edecek yola gibi duruyor. Hem eski satılmış olan Chery modellerine nasıl hizmet vereceksiniz hem de bundan sonra satışta mevcut bayilerle mi devam edeceksiniz?
 
Bay Si: Chery, 20 yaşında son derece genç bir marka. Bu süre içerisinde teknoloji anlamında çok gelişmeler kaydettik. 80’den fazla ülkeye ihracat yaptık, yapıyoruz. Küresel olarak çok fazla müşterimiz var. Yaklaşık 11 milyon civarında Chery kullanıcısı var. 2.3 milyonun üzerinde denizaşırı (İhracat) müşterimiz otomobillerimizi kullanıyor. Tüm bunlar ışığında tüm satış ve satış sonrası hizmetleri karşılayabilecek kapasitemiz bulunuyor. Şimdi geleceğe bakalım. Deneyimlerimiz ışığında yabancı (Çin harici) ülkelerde de sistem yönetimi yapabilecek kapasitedeyiz. Bu elbette Türkiye pazarını da kapsıyor. An itibarıyla satış ve satış sonrası ağımız da yerleşmiş durumda. Tüm Chery kullanıcılarını kapsayacak şekilde hizmet vereceğiz. Buna, önceden satın alanlar da dahildir.
 
Türkiye’ye nasıl bakıyorlar? Sadece satış mı, ihracat mı, üretim mi? Ya da Avrupa’ya açılan bir köprü konumu mu? Yıllar sonra geri dönmenizin sebebi nedir?
 
Bay Si: Herkes çok iyi bilir ki Türkiye’nin dünya pazarları içerisinde çok büyük potansiyeli bulunuyor. Nüfusu çok fazla. Türkiye, Chery’nin Avrupa’ya açılması konusunda önemli bir aşama. Pek çok marka Türkiye’de Ar-Ge ve teknoloji merkezleri kurdu. Fabrikaları da var. Türkiye’nin otomotivin tüm ayaklarına odaklanmış şirketleri, sistemleri bulunuyor. Bizim için ilk aşamada bu know-how’ın önemi var. İkinci olarak; model çeşitliliği açısından geçmişte Chery otomobil teknolojilerine odaklandı. Türkiye pazarına en uygun modelleri tasarlama ve üretebilme kapasitesine sahibiz. SUV serimizi gördüğünüzde buna siz de katılacaksınız. Bu ürünler inanılmaz yenilikçi dış ve iç tasarımları barındırıyorlar. Bu otomobiller gelişmiş teknolojiler ile dolular. Pazarı doğru analiz ettiğimizi ve buna göre ürünlerimizi de ürettiğimize inancımızdan dolayı pazara yeniden girerken, Türkiye’deki müşterilerimizi de tatmin edebilecek bir marka olacağımıza inanıyoruz. Chery olarak mükemmel ürünlerimizi, kusursuz servis ile sunabileceğimizi düşünüyoruz. Chery olarak sadece ürünlerimizi getirip satmayı değil, yerel pazara ve insanlara da değer katmayı amaçlıyoruz. Chery’nin ileri teknolojilerine sahip ürünlerini kullanarak hayatlarına değer katmayı amaçlıyoruz. Üçüncü olarak da; Türkiye, Chery’nin Avrupa stratejisi kapsamında kilit bir ülke. Türkiye’deki potansiyel araştırmalarımız sonrasında ürünlerimizin beğenilip, pazar payını artırması halinde her türlü olasılığın olabileceğini söylemek isteriz.
 
 
Siz temmuz ayının sonunda, “Eylül-Ekim aylarında araçlara dokunabileceğimizi” söylemiştiniz. Sonrasında bir sessizlik oldu. An itibarıyla dışarıda satacağınız herhangi bir aracı göremiyoruz. Bunun sebebini öğrenmek istiyorum. İkinci sorum biraz daha önemli. Defalarca Türkiye’nin öneminden ve pazarın değerinden bahsettiniz.  Şu anda kendiniz geliyorsunuz ve bunu neden tercih ettiniz?
 
Ahu Turan: Teşekkür ederiz sorunuz için. Yeni bir sistemi Chery marka konsepti ile Türkiye’de yeniden tasarlıyoruz. Temmuz’da söylediğimiz gibi Eylül ayı ortasında şirketimizi kurarak Türkiye’de resmi faaliyete geçtik. Chery dünyada uzun zamandır pek çok teknoloji odaklı ürünlerini üretiyor ve farklı pazarlara yeni pazarlara giriyor. Türkiye aslında Chery’nin çok uzun zamandır odağında. Türkiye pazarı tüm global markaların odağında. Coğrafi koşullarımız, lojistik ve konumumuzdan dolayı hakikaten çok kıymetli bir pazar. Dolayısıyla Chery, 4 yılı aşkın süredir Türkiye pazarıyla ilgili pek çok araştırma yaptı. Biliyorsunuz teknoloji değişiyor ve Chery tam bir teknoloji markası. Bu değişen trendler, pazarın yeni trendlerin değişimiyle beraber yaptığı analizlerle sizin de gördüğünüz gibi aslında pek çok alternatifi değerlendirdi. Bunların Türkiye’ye nasıl geleceği ile ilgili uzun bir süre çalıştı. Yani bir günde alınmış bir karar değil çünkü Chery için Türkiye her zaman bir odak pazardı. Dolayısıyla tüm bu analizler sonunda Türkiye’ye kendi yatırımıyla gelme kararı aldı.
 
Araçlarımızı 2023 ilkbahar ayında Türkiye pazarına gelişi için hazırlanıyoruz. Söylediğiniz gibi aslında biz Eylül’den bu yana lojistik, üretimi, dağıtım ağı, bilgi işlem sistem altyapısı, insan kaynakları ve organizasyon yapısıyla yepyeni bir konsepti dizayn ediyoruz Türkiye’de, yeniden.. Temmuz’da başladık buna. Eylül’de şirketimizi kurduk ve tüm hızla bahar ayında sizlerle ve müşterilerimizle araçlarımızı buluşturmak için çalışıyoruz.
 
Peki niçin çekildi? Şimdi fark ne Türkiye’de? Geri gelmesinin sebebi ne?
 
Ahu Turan: Türkiye pazarı Chery’nin her zaman odağıydı. Bugün yeniden o pazara geri döndüğünü söyleyebilirim. Türkiye pazarı, marka bakış açısında aslında biz içinde yaşarken çok fazla dalgalanmalar hissetsek de aslında Türkiye, Chery için stabil, stratejik olarak da gayet büyük bir pazar. Dolayısıyla bu pazar Chery’nin hep aklındaydı. Tabii ki ürün değişimleri Chery’de kurulan araştırma geliştirme merkezleri lokal pazarın ihtiyaçlarına göre konumlandı şu an. Bugün marka olarak tüm müşterilerimizin arkasında varız.
 
 
 
Chery modelleri Avrupa standartlarını karşılayabiliyor mu?
 
Bay Si: Evet şimdi Avrupa pazarına zaten girerken ordaki bütün zorlu testleri haliyle geçmek zorundaydık. O yüzden de geçti yani ön etki yan etki vs gibi tüm sertifikalarla Avrupa Birliği içerisindeki mevzuata uyumlu tüm sertifikalara sahibiz. Öte yandan bizim Çin’deki standartlarımızın aslında Avrupa Birliği’ndeki standartlardan daha da katı olduğunu söyleyebilirim. Biz mesela OMODA 5 için Kasım ayında Euro-NCAP’ten 5 Yıldız aldık.
 
 
Chery’nin Türkiye’deki hedeflerini öğrenmek istiyorum satış ve pazar payı olurak? Ve nasıl bir faaliyetle hedefi tutturacaksınız?
 
 
Ahu Turan: Türkiye pazarı çok önemli bir pazar. Bu pazara karar, bu ürünlere karar da aslında tüketicilerin sesinden geçiyor. Araçlarımızı müşterilerimize ne kadar beğendirebilirsek o kadar çok satış yapacağız. Dolayısıyla baharda araçlarımızı lanse ettikten sonra hep beraber bütün gücümüzle müşterilerimize ulaşacağız ve onların beklentilerine uygun adaptasyonları yaparak pazarda ilerleme kaydetmeyi hedefliyoruz.
 
Satış adedi hedefiniz var mı?
 
Ahu Turan: Biraz erken. Biraz daha baharda bunları söyleyebiliriz.
 
2022 yılı ve 2023 yılı pazar beklentileriniz nelerdir?
 
Ahu Turan: Pazara baktığımız zaman aslında ilk kısımda da ifade etmeye çalıştım. Biz Türkiye pazarı içinde çok fazla inişler çıkışlar yaşıyoruz. Ama böyle bir 10 yılına baktığımızda aslında hep stabil bir 750 binlik pazar var. Biz de bu pazarı daha fazla nasıl büyütebiliriz daha fazla nasıl katkı sağlarız, bunun peşindeyiz açıkçası.
 
 
Bayilik görüşmeleriniz her halde sürüyordur.  İkinci sorum de hafif ticari pazarı da Türkiye de oldukça büyük. Sizin hafif ticari aracınız var mı? Bu pazara girmeyi düşünüyor musunuz?
 
Bay Si: Türkiye’de bir sistem kurarken otomobiller diyoruz, büyük bir marka diyoruz. Muhakkak ki buradaki en önemli iş ortaklarımızdan bir tanesi yetkili satıcı ağımız. Dolayısı ile Türkiye’de 7 coğrafi bölgede 2023 yılında 25 yetkili satıcı ile faaliyete geçiyor olacağız. Önümüzdeki dönemde bunu kademe kademe 40’lı sayılara ulaştırmayı hedefliyoruz. Hafif ticari araçları üreten ayrı bir şirketimiz var aslında. Fakat Türkiye’deki mevzuata uygun hafif ticari araçları üretmeye başlamak için biraz zamana ihtiyacımız var ama elbette bizim için de bir pazar olacaktır. 
 
Avrupa’ya hali hazırda büyük bir miktarda satış yapıyorsunuz ki Çin’in en çok araç ihraç eden firması oldunuz. Türkiye’yi üretim planlaması açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Bay Si: Biliyorsunuz Avrupa’da hem iş gücü kanunları çok katı hem de iş gücü daha pahalı. Bundan dolayı birçok otomobil üreticisi Türkiye’de üretim tesisi kurdu. Türkiye aynı zamanda eşsiz bir coğrafi avantaja sahip. Chery için de bu durum böyle. Bütün koşullar gerektiği şekilde olgunlaştığında biz de bu fırsatı değerlendireceğiz.