Tesla, ABD ve Avrupa’da fiyatlarını düşürdü

, , Tesla, ABD ve Avrupa’da fiyatlarını düşürdü için yorumlar kapalı

ABD’li elektrikli otomobil uzmanı Tesla , ABD ve Avrupa’daki model yelpazesinin fiyatlarını 21.000 ABD Dolarına yüzde 20’ye kadar düşürdü. Tesla’nın CEO’su Elon Musk’ın yakın zamanda Twitter’ı devralması sırasında duraksayan bir starttan sonra dikkatini tekrar elektrikli otomobil uzmanına çevirdiğini iddia etmesiyle geldi. Birleşik Krallık pazarı da dahil olmak üzere ABD ve Avrupa’daki fiyat indirimleri, bu ayın başlarında Avustralya ve Tesla’nın ana pazarı Çin dahil olmak üzere Asya-Pasifik bölgesindeki mütevazı fiyat indirimlerini takip ediyor. Geçen hafta Avustralya’da Tesla fiyatları yüzde 4,7’ye kadar, Çin’de yüzde 13’e kadar düşürülürken, şimdi Birleşik Krallık’ta yüzde 13,5’e, Almanya’da yüzde 17’ye ve ABD’de yüzde 20’ye çıktı.
Fiyat indirimlerinin bazı ülkelerde yavaşlayan talep ve daha düşük fiyatlarla yeni elektrikli otomobil rakiplerinden oluşan bir filonun gelmesi nedeniyle satışları artırmayı amaçladığını söylüyor. Birleşik Krallık ve Almanya’daki Tesla temsilcilerinin açıklamaları, Tesla’nın son 12 ayda fiyatları artırdığını gören artan enflasyon ve üretim maliyetlerinin “normalleşmesi” nedeniyle olduğunu söyledi. Avrupa’daki Tesla temsilcilerinden yapılan açıklamada, “Tedarik zinciri aksamalarıyla geçen çalkantılı bir yıldan çıkarken, maliyet enflasyonunun bir kısmında normalleşme gözlemledik ve bu da bize bunları müşterilerimize iletme konusunda bize güven verdi” dedi. ABD’deki Tesla alıcıları için fiyat indirimleri, giriş seviyesi beş koltuklu Tesla Model Y Long Range’in artık 1 Ocak 2023’ten itibaren yürürlüğe giren 7500 ABD Doları tutarında bir devlet vergi teşviğine hak kazandığı anlamına geliyor.
Tesla fiyat indiriminden önce, beş koltuklu araç ABD vergi yetkilileri tarafından bir “SUV” olarak kabul edilmediğinden ve bu nedenle ABD vergi indirimi için sadece yedi koltuklu versiyon ABD vergi kredisine hak kazandı. Bu nedenle, SUV’ler için 80.000 ABD Doları tutarındaki limit yerine normal “arabalar” teşviklere uygun olacaktır.
ABD’de satışa sunulan en ucuz Tesla arkadan çekişli Model 3 sedan 46.990 ABD Dolarından 43.990 ABD Dolarına düşürüldü. En büyük düşüş ise Model S Plaid sedanın fiyatına uygulandı $135.990 – $114.990 olarak belirlendi. Tesla ve Twitter CEO’su Elon Musk, geçen yıl fiyat indirimi planlarının habercisi oldu ve şirketin araçlarında son 18 ayda yapılan maliyet artışlarını “utanç verici” olarak nitelendirdi. Musk, “Birisi arabamızı sipariş ettiğinde oldukça uzun bir bekleme süresi olduğu için altı ay kadar, bazı durumlarda bir yıla kadar. Bu süre zarfında küresel enflasyon oranının ne olduğunu tahmin etmeliyiz” dedi.