Norm Holding’ten %48’lik artış

, , Norm Holding’ten %48’lik artış için yorumlar kapalı

Norm Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Uysal, toplam cironun yüzde 55’ini yurtdışı pazarlardan elde ettiklerini belirterek,  “Bağlantı elemanları sektörü Türkiye toplam ihracatı içindeki payını, son 5 yılda %23 oranında artırdı. Gelişen teknoloji ve oluşan sektörel bilgi birikimiyle uluslararası pazarda Türkiye bağlantı elemanları sektörünün bilinirliği de artmakta, bu da sektörün Türkiye sanayisi içindeki önemini gün geçtikçe ileriye taşımakta. Avrupa’daki daralmaya rağmen bu bölgeye olan ihracatımızı yüzde 48 artırdık. Bölgede yaşanan savaş bağlantı elemanları müşterilerinde sorunsuz ve güvenlik tedarik noktalarında bir arayış oluşturdu. Ayrıca oluşan enflasyonist ortamda maliyet ve talep yönetimi öncelikli gündem haline gelmiş durumda. Bu zor dönemde müşterinin yanında bir çözüm ortağı olarak bulunmak, ilerleyen dönemde elimizi güçlendiren en önemli faktör olacak. Anti-damping uygulamaları sonucunda tüm ürün gruplarımızın ihracat içindeki payı arttı. Rekabetçi yapımız ve yüksek kaliteli ürün gamımız ile bu dönemde elde edilen pazar payı artışlarının ilerleyen dönemde de devam edeceğini düşünüyoruz.” dedi.

Yerel tedarikçiler için yaptığımız harcama %48 iken yurt dışı için %52

Sektörün lider bağlantı elemanları üreticisi olduklarının altını çizen Uysal, “Toplam ihracatımızda EUR bölgesi ülkelerinin payı, cirosal ve tonaj anlamında 2022 itibariyle %74’e ulaştı. Ford, Volkswagen Group, AUDI, Porsche, Jaguar, Land Rover, Fiat, Renault, Mercedes Benz Türk, Daimler, MAN, Toyota, BMC, Türk Traktör, İsveç’ de Volvo ve Scania, PSA ve Amerika’nın bir numaralı elektrikli araç üreticisi ile çalışırken, Almanya, Fransa, İngiltere, Belçika, Hollanda, Polonya, İtalya, Brezilya, Meksika, Rusya ve Çin başta olmak üzere 50 ülkeye ürünlerimizi ihraç ediyoruz. Dünya otomotiv devlerine bağlantı elemanları tedarik ediyoruz.  Toplam ticaretimizde ihracatın payını her geçen yıl, daha da yukarı taşımayı hedefliyoruz. İç pazarda ise; cirosal anlamda 2022 yılı beklentilerimiz düzeyinde gerçekleşti. Bu yıl mevcut müşterilerimizde ticaret hacmimizi ve penetrasyonu artırmak yönünde yoğun bir çaba sarf ettik. Bu çabaların meyvesini de 2023 yılı ve devamında alacağımızı öngörüyoruz. 2021 yılı itibarıyla 1304’ü yerel olmak üzere toplam 1476 tedarikçimiz var. Türkiye, İtalya, Almanya, Hindistan, Kore, Tayvan, İspanya, Avusturya, Bosna ve Bulgaristan, belli başlı tedarik ülkelerimiz. Çoğunlukla Türkiye’den gerçekleştirdiğimiz tedarike ek olarak hammadde, makine, yardımcı malzeme ve parça alımları için yurt dışı tedariki sağlıyoruz. Yerel tedarikçiler için yaptığımız harcama %48 iken yurt dışı tedarikçileri için yaptığımız harcama genelin %52’si.” şeklinde konuştu.

Gölcük lojistik merkezi 2023’te devrede

2023’te V710 Projesi nedeniyle, Gölcük’te yeni lojistik merkezlerinin devreye gireceği müjdesini de veren Uysal, “FSP (Full Service Provider) kimliğimizle iş ortaklarımıza mühendislik, satın alma, lojistik, planlama, üretim, kalite, risk yönetimi gibi süreçlerinde profesyonel çözümler sunmaktayız. 2022’de devreye aldığımız, eklemeli imalat, sıcak dövme, talaşlı imalat ürün gruplarında 2023 yılında da büyümeye devam edeceğiz. Sürdürülebilirlik hedeflerimiz kapsamında GES ve RES yatırımlarımız da tüm üretim tesislerimizde devam ediyor. 2023 yılında çevresel ve sosyal kriterlere uyan tedarikçilere öncelik vermeyi ve tedarik zincirini yerlileştirerek maliyeti düşürmeyi hedefliyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.