Hayalimiz Karsan’ı dünya markası yapmak!

, , Hayalimiz Karsan’ı dünya markası yapmak! için yorumlar kapalı

“Mobilitenin Geleceğinde Bir Adım Önde Olma”

“Özellikle son 5 yıldır “Mobilitenin Geleceğinde Bir Adım Önde Olma” vizyonuyla çalışan ve bu yönde önemli adımlar atan ve bunun karşılığında da bir noktaya şu anda gelmiş ama daha ilerisi için de birçok hedefleri var. Onları sizinle paylaşacağım. Bizim bu vizyonumuzun altında aslında 3 tane strateji var. Bunlardan bir tanesi, Karsan markasının önce Avrupa sonra Kuzey Amerika’da sürdürülebilir büyümesini sağlamak. İkincisi, bunu yaparken iş yapış şekliyle, operasyonlarıyla fark yaratan, yine bir adım önde olma vizyonuyla operasyonlarını yöneten bir şirket olmak. Üçüncüsü de Karsan markasının gelecek mobilite çözümlerinde, teknoloji ve işbirliklerinde öncü olarak bir adım önde olma hedefi var.  3 tane ana stratejimiz var. Bunun aslında altına girdiğimizde, ilk odağımız Karsan markası. Karsan markasının ürünlerinin global pazarda var olması bir tarafta var. Öbür tarafta da global markalara üretim yapmak, onlarla beraber belli projelerin hayat geçmesini sağlayacak, ortak projelerinde onlar adına üretim yapmak var. İki tane ana odağımız var. Ben şimdi ana odağımız olan Karsan markalı ürünlerle global pazarlarda var olmayı biraz açacağım. Biz burda biliyorsunuz, siz de yakından takip ettiniz. Son 5 yılda Karsan markası şirketle beraber büyük bir dönüşüm içine girdi. Bu dönüşüm yolculuğuna biz, Electric Evolution; “Elektrik Dönüşümü” diyoruz.
 
 
Biz Avrupa’da yeni bir marka olarak buradayız.
 
“Biz 3 yılda elektrikli ürün ailemizin, toplu ulaşım otobüslerimizin tümünü elektriklendirdik. Bu Avrupa’da ilk ve tek. 6 metreden 18 metreye kadar elektrikli otobüs sunabilen ilk ve tek marka Karsan. Bu çok ciddi bir başarı. Zaten vizyonumuzda da bir adım önde olma hedefimiz var ve bunun somut olarak hayata geçtiğini gösteren çok önemli bir başarıydı bu. Biz 3 yılda Avrupa’nın ilk ve tek full elektrikli ürün gamı olan otobüs markası olduk. Ve biz Avrupa’da yeni bir marka olarak buradayız.
Aslında 2022 yılı bizim için bir tohum ekme yılıydı. Bir taraftan sonuçlarını toplamaya başladık ama aslında biz Karsan olarak Avrupa’da yeni bir markayız. Hemen herkes pat diye Karsan markasını gördü, “İşte elektrikli ürün gamı var, gel hadi iki tane otobüs bana gönder” demiyor. “Kimdir bu” diyor, “nereden çıktı bu” diyor doğal olarak; “bir tanıyalım” diyor. Biz de bunun bilinciyle özellikle bir tohum ekme yılı olarak değerlendirdik 2022’yi. Hem Avrupa’da hem Kuzey Amerika’da, öncelikle Avrupa’da 30 tane birçok uluslararası ve yerel fuarlara katıldık. Öte yandan, farklı boyutlardaki 30 tane demo aracımız da, Avrupa’nın her yerine dağıldı. Bütün potansiyel müşterilere ulaşmaya çalıştık. Sürekli test halindeydik ki insanlar doğal olarak “Nereden çıktı, getir bir deneyelim” dediler. Belediyelerin her birine ulaştırmaya çalıştık bu 30 aracı. Bu da yaptığımız ciddi bir yatırım. Fuarlara katılım, sadece fuarlarda standlarda göstermekle bir şey olmuyor. Katalogla, kimse katalogdan ürünü tanıyamıyor. Ürünü tanımak için, hepimiz kendimize araç alırken gidiyoruz, “bir binelim bakalım ne yapıyor ne ediyor bir görelim” diyor, deneyimlemek istiyoruz. Otobüste de bunu hızlı yapmak için 30 adet demo aracımızı dağıttık. Tabii Avrupa çok büyük bir alan, yani her yere birden bire giremiyorsunuz. Biz de onun için, odaklı olarak hareket ettik.
 
Avrupa’da ülke ülke odaklanıyoruz.
Elektrikli araç pazarında var olmak istiyoruz ve bütün enerjimizi oraya konsantre ediyoruz. Yüzde 6,5 pazar payı da çok ciddi bir rakam Avrupa’da, elektriklide. İlk 10’a girdik Avrupa’da şu anda ama hedefimiz ilk 5’e girmek. Şimdi tabi bunu biz ülke ülke yapıyoruz. Tek noktadan bütün Avrupa’ya saldırmıyoruz. Ülke ülke odaklanıyoruz. Lüksemburg mesela çok önemli bir pazar bizim için. Neden diyeceksiniz. Biliyorsunuz Lüksemburg, kişi başı geliri yüksek olan ülkelerden bir tanesi. Hatta burada toplu taşıma ücretsizdir, devlet karşılar ve elektrikli dönüşümünü en hızlı yapan ülke Lüksemburg Avrupa’da. Lüksemburg’da biz geçen sene 8 metrelik e-Atak ile birinci olduk elektrikli pazarında. Toplam 86 araç tescillendi geçen sene Lüksemburg’da, pazar payımız yüzde 56. Tabii büyük bir anlaşma yaptık. Lüksemburg bizim için neden önemli? Çünkü biz orayı örnek bir yer olarak yönetiyoruz. Bizim oradaki aracımızın başarılı olması, sadece satış değil, satış sonrasında da başarılı olması, müşterimizin memnun olması, biliyoruz ki Avrupa’daki potansiyel bir başka müşteri açacak telefonu Lüksemburg’daki operatörlere soracak. Ve biz hep onu diyoruz zaten, “Gidip Lüksemburg’da biz işimizi nasıl yönetiyoruz, ona bakın”. Biz sadece satış değil satış sonrasında da ürünümüzü en iyi şekilde müşterimizin isteklerini karşılasın diye mücadele ediyoruz ve çok da iyi gidiyor, fark yarattığımızı hissediyoruz Lüksemburg’da. Bunun da meyvelerini topluyoruz. e-Atak şu anda Avrupa’da nispeten daha düşük rekabetli bir yerde. 8 metrelik boyutta çok fazla otobüs yok biliyorsunuz. Orada insanların alışveriş listesine girdik. Onu görüyoruz. Bizim için çok büyük bir kazanç bu.
 
Portekiz’de uzun zamandır varız. Uzun zamandır derken e-Jest ile beraber 2019’da hızlı girdik. Adetlerimiz de orada büyüdü. 45 adet şu anda aracımız var Portekiz’de dolaşan ve bu park ile şuan Porkekiz’de en fazla elektrikli parka sahip birici markayız. Portekiz’de geçen seneyi ise yüzde 30 Pazar payı ile ikinci sırada kapattık, elektrikli otobüs pazarından bahsediyorum. Portekiz de bizim için öncelikli bir pazar. Orada da lideriz.
 
Romanya, adetsel olarak en fazla bulunduğumuz yer, geçmişe baktığımızda. Birazdan söyleyeceğim; orada hala bir sürü büyük ihalelerimiz de var. Orada 95 adetlik elektrikli parkımız var 2022 sonuna kadar ve Romanya’da elektrikli araç parkı sayımız ile birinci sıradayız; bu hızla büyüyor. Geçen sene ise orada yüzde 20 pazar payı ile ikinciydik. Bizim hedefimiz tek tek, pazar pazar odaklanarak gitme yönünde.
 
Fransa da önemli bir pazar bizim için. Fransa’da, oranın otobüs sektöründe iddialı olan HCI firmasıyla ortaklığımız var. Orada, onlarla beraber 143 adet aracımız satıldı 2019’dan bu yana. Fransa, Avrupa’nın en büyük otobüs pazarlarından biri. Orada da yerel güçlü rakiplere rağmen yüzde 10 Pazar payı ile üçüncü sıradayız.
 
İtalya mesela bizim için yeni bir giriş. İtalya’da geçen sene ilk girişimizde yüzde 9 pazar payı aldık ve dördüncü sıradayız. İtalya bizim için çok önemli bir pazar çünkü Avrupa’da şu anda en eski otobüs parkı olan ülke İtalya ve çok hızlı bir dönüşüm istiyorlar. Avrupa Birliği’nden fonlarla çok fazla sayıda ihale çıkıyor İtalya’da. İtalya, geçen senenin sonundan itibaren bu sene, bizim odağımıza aldığımız önemli pazarlardan bir tanesi. 2 şeyi bir arada yapıyorlar. Hem parklarını yeniliyorlar hem de elektriklendiriyorlar. İkisini bir arada yapmaya çalışıyorlar. Tabi ikisini bir arada yaparken, hepsi bir arada çok da kolay olmuyor. Ama hızla bunu gerçekleştirmek istiyorlar. Bununla ilgili de önemli istekleri oluyor. Burada da geçen sene tohum ekme yılıydı dedim. İtalya’da çok çalıştık. İtalya’da bir sürü fuarlara gittik. Bütün yerel fuarlara gittik. Orada kendi şirketimiz var Karsan Europe diye. Kendimiz yer alıyoruz. Orada direkt bizim arkadaşlar gidip araçları tanıtıyorlar, Belediyelere gösteriyorlar. Çok güzel anekdotlarımız var yani burada iyi şeyler yapacağımızı biz net olarak görüyoruz İtalya’da özelikle. Bu sene çok sürpriz rakamlar çıkartabiliriz İtalya’da.
 
 
Odağımız Amerika
Yani bizim bir hayalimiz var. Karsan’ı otobüs dünyasında bir dünya markası yapmak istiyoruz. Bir global marka olsun istiyoruz. O yolda da gidiyoruz. Şimdi bu bize bir taraftan güç veriyor bir taraftan da sorumluluğumuzu ve işimizi artırıyor. Oyun alanını büyüttüğünüz zaman yönetimini de kontrol ihtiyacınız var. 200 yerine 500 satayım dediğiniz zaman o ürünü satacak yönetim sisteminizi geliştirmeniz lazım. Şu ana kadar iyi geldik, bundan sonrasında da iyi yapma konusunda heyecanımız, motivasyonumuz yüksek. Ne yapacağımızı biliyoruz. Önümüzde de bu konuyla ilgili ulaşacağımıza inandığımız çok net hedeflerimiz var. Avrupa pazarı sonrasında Kuzey Amerika pazarına giriş bizim hedeflerimizden bir tanesiydi. Amerika pazarımızdaki varlığımızla ilgili onun çok büyük emeği var. Onun da ilk teslimatlarını yaptık 2022’de. Kanada’da St. John’s şehrine ilk olarak girdik. 6 adet e-JEST, Oakville’de de 15 adet e-JEST şu anda dolaşıyor. Arkadan, henüz tam gerçekleşmediği için açıklayamadığımız çok sayıda siparişler var. Amerika pazarı çok büyük ve gerçekten çok da iyi yönetmemiz gereken bir yer. Oraya da hedeflediğimiz gibi girişimizi yaptık. Sonrasında çok büyük ilgi de gördü bu araçlar. Yani bizim yaptığımız ve de yapacağımız; bir adım önde olma vizyonumuzun pratiklerini yaşıyoruz. Bu örnekler bize net olarak bunu gösteriyor.