Giderek daha fazla elektrikli otomobil ve motosikletin yollara çıkmasıyla birlikte, hızlı şarj altyapısını daha da güçlendirmek için bir şeyler yapmanın zamanı çoktan geldi. Elbette, halihazırda dünyanın birçok şehrine dağılmış yüzlerce şarj istasyonu var ama şehirlerarası otoyollara ne olacak?
Avrupa Birliği bu soruna çözüm bulmak amacıyla kıtada elektrikli araçların hızlı şarjına ilişkin yeni bir dizi kural belirledi. Bu kurallar asgari şarj kapasitesinin yanı sıra otoyolda her 60 km’de bir hızlı şarj istasyonu kurulmasını öngörüyor. Tüm bunların hedef tarihi Aralık 2025 ve Avrupa’nın zaten sağlam olan elektrikli araç odaklı altyapısını daha da güçlendirmek için kesinlikle önemli adımlar atacak.
Kısa süre önce yayınlanan bir rapor yeni kurallar hakkında ayrıntılı bilgi veriyor. Yeni uygulama Trans-Avrupa Ulaşım Ağı adını verdikleri geleceğe odaklanıyor. Otoyol boyunca hızlı şarj istasyonlarının kurulmasıyla, elektrikli araç sürücüleri ve kamyon şoförleri kolaylıkla seyahat edebilecek ve menzil kaygısı geçmişte kalacak. Ayrıca, kurallar, şarj tesislerinin kullanımı için ödemenin herkes için erişilebilir ve kolay olmasını şart koşmaktadır – uygulama yok, abonelik yok – sadece bir kiosk veya gişede ödeme yapmak üzerine.
Her şarj noktasının Aralık 2025’e kadar minimum 400 kilowatt gücünde olması ve en az bir şarj cihazının 150 kW güç sağlayabilmesi gerekiyor. Kurallar, 31 Aralık 2027’ye kadar minimum 600 kW toplam çıkış ve en az bir adet 150 kW şarj cihazı olmasını öngörüyor. Şu anda, bazı şarj istasyonları iki şarj kablosu ile birlikte gelmelerine rağmen 150 kW güç derecesi ile etiketleniyor. Sonuç olarak, iki araç şarj cihazını kullandığında, toplam güç yarıya düşüyor ve paylaşılıyor. Yeni uygulamaya konulan yasalar, en az 150 kW kapasiteli en az bir şarj cihazının her zaman aktif olmasını gerektirmekte ve böylece en çok ihtiyaç duyanlar için hızlı şarj erişimi sağlanacaktır.
Yasa sadece Trans-Avrupa Ulaşım Ağının tamamını değil, aynı zamanda otoyol ağına bağlanan güzergahları da kapsıyor. Benzer şekilde, yeni belirlenen standartlar 2027 yılından itibaren bu ikincil güzergahların yüzde 50’si için geçerli olacak. Hedef, 2030 yılına kadar bu yolların tamamında elektrikli araç hızlı şarj istasyonlarının kurulumunu tamamlamak. Ayrıca, 2035 yılına kadar Trans-Avrupa Ulaşım Ağındaki hem de küçük karayollarının yüzde 50’sindeki tüm şarj istasyonlarının toplam 600 kW kapasiteye sahip olması gerekiyor. Tüm bunlar gerçekleşirse ve gerçekleştiğinde, hızlı şarj herkes için erişilebilir hale gelmeli ve menzil kaygısı çok iyi bir şekilde geçmişte kalabilir.