2.El Araç Piyasasında Fiyatlar Normale Döndü, Ancak Yükseliş Bekleniyor

, , 2.El Araç Piyasasında Fiyatlar Normale Döndü, Ancak Yükseliş Bekleniyor için yorumlar kapalı

Haziran 2023’ten Ocak 2024’e kadar olan dönemde, ikinci el araç piyasasında hem satış adetleri hem de fiyatlar açısından yaklaşık %30’lık bir düşüş yaşandığını belirten Yalçın, bu düşüşün devletin uyguladığı politikalar, 6 ay 6 bin kilometre, 2.el ilan fiyatının 0km fiyatını geçmemesi uygulamaları, tüketicilerin düşen satın alma gücü ve makroekonomik faktörler gibi çeşitli sebeplerle 2.el fiyatlarındaki spekülatif balonun sönmesi olarak yorumlanabileceğini ifade etti. Yalçın, “Artık 2.el araç fiyatlarında köpük gitmiş, fiyatlar normale dönmüştür” dedi.
Yalçın, Cardata olarak Mart 2024 itibarıyla ikinci el araç piyasasını etkileyebilecek faktörleri incelediklerinde, fiyatlarda bir yükseliş trendinin beklendiğini belirtti. Bu yükselişin anahtar faktörlerini şöyle sıraladı:
• 0km Araç Fiyatlarındaki Artış: 2024 model yılına ait 0km araç fiyatlarında önümüzdeki 2 aylık dönemde beklenen %8 ile %12 arasındaki artışın, ikinci el piyasasına da yansıyarak fiyatların yükselmesine neden olacağı öngörülüyor.
• Döviz Kuru Etkisi: Döviz kurlarındaki artışların, 0km araç fiyatlarına doğrudan yansıması ve bu durumun ikinci el araç fiyatlarını da artırması bekleniyor.
• Seçim Öncesi Talep ve Tatil Dönemleri: Seçim öncesi ve tatil dönemleri gibi özel zamanlarda araç satın alma eğiliminin artması, özellikle 0km araçlara erişim zorlukları göz önünde bulundurulduğunda, ikinci el piyasada talep ve fiyatların yükselmesine yol açacak.
• Kredi Kullanımındaki Değişiklikler: Kredi musluklarının sıkılaşmasıyla birlikte, araç satışlarının daha çok nakit ve takas+nakit üzerinden gerçekleşmesi bekleniyor. Bu durum, takas yoluyla piyasaya sürülen ikinci el araçların arzını ve talebini, dolayısıyla fiyatları artıracak.
Yalçın, bu faktörlerin bir araya gelmesiyle, ikinci el araç piyasasında bir yükseliş trendinin devam etmesinin beklendiğini vurgularken, arz-talep dengesi, makroekonomik değişiklikler ve beklenmedik olayların piyasa üzerindeki etkilerinin dikkatle izlenmesi gerektiğinin altını çizdi.