İkinci ele alım-satım vergisi iddiası

, , Leave a comment

Yasa taslağına göre ikinci el araçların satışından binde 5 oranında vergi alınacağı iddia edildi.

İddia edilen bilgilere göre, Meclis’te hazırlanan yasa taslağının genel kuruldan geçerek yasalaşması bekleniyor. Hazırlanan taslakta “2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu‘nun 20’nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında, tescil edilmiş araçların ilk tescilinden sonraki birinci satış ve devir işlemlerinde alım satım bedeli üzerinden binde 5” ifadelerine yer verildi.

Bu kapsamda iddialar doğru çıkar ve bu düzenleme yasalaşırsa 100 bin TL’lik bir araç satışından 500 TL vergi alınacak. Özellikle 300 bin TL ve sonrasında ortaya çıkan tutar araç fiyatlarında etkisini gösterebilir.

Hazırlanan yasa taslağını değerlendiren vergi uzmanı Nedim Türkmen, geçen yıl ikinci el piyasasının büyüklüğünün 300 milyar liraya çıktığını söyledi. Bu satışlardan çok büyük kârlar elde edildiğini ifade eden Türkmen, “Maliye hem gelir ve kurumlar vergisi hem de KDV alamadı. Şimdi alım-satıma harç getirilmeye çalışılıyor. İnsanlar bu binde 5 harcı ödememek için eskisi gibi araç devirlerini almak istemeyebilirler. Bu sektörde elde edilen kârları vergilendirmek ana hedef olmalı” dedi.

 

Leave a Reply