Otomobil satışlarında rekora doğru

, , Otomobil satışlarında rekora doğru için yorumlar kapalı

Sektör temsilcilerine göre, araç bulunabilirliği ve krediye erişimde yaşanan sıkıntılara bağlı olarak satışlar 120 bin adedin üzerine bile çıkabilir. Eğer beklentiler gerçekleşirse 2022 yılında toplam pazar 780 bin ila 800 bin adet arasında kapanarak son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaşacak. Pazardaki güçlü talebin en büyük sebebi ise biriken talep, 2023’te araç fiyatlarının daha yüksek olacağı endişesi ve sıfır aracın halen değerli bir yatırım aracı olarak görülmesi.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, kasım-aralık ayında bazı markaların Türkiye’ye daha çok araç getirebildiğine işaret ederek, “Yılın son ayında 120 bin adedin üzerinde bir pazar bekliyoruz. Bu da toplam pazarın 800 bin adetlere yaklaşması anlamına geliyor.

Tüm olumsuzluklara rağmen yılı pozitif kapatıyoruz. Krediye erişemediği için araç alamayan birçok müşteri de oluyor. Krediye erişim kolay olsaydı daha çok araç satılabilirdi. Satışlardaki güçlü talepte ise ÖTV belirsizliğin ortadan kalkması ve 2023’te fiyatların daha da artabileceği önemli rol oynuyor. Filo şirketlerinin de ciddi birikmiş talebi var” diye konuştu.

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen Scudo ve Ulysse lansmanında yılın son ayına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Fiat Marka Direktörü Altan Aytaç da, talebin çok güçlü olduğunu belirterek, “Matrah güncellemesi sonrası yüksek talep ile karşı karşıyayız. Aralık ayında pazarın büyüklüğünü araç bulunurluğu etkileyecek. Yıl sonunda toplam pazarın 780 bin adedi bulacağını düşünüyoruz 110 bin adedin üzerinde hatta bulunurluğa bağlı olarak 120 bin adetlere ulaşabilecek bir aralık ayı öngörüyoruz” demişti.