Renault 5 EV üretimi onaylandı.

, , Renault 5 EV üretimi onaylandı. için yorumlar kapalı

Renault 5 üretimi 2023’te tanıtılacak ve ardından 2024’te sağdan direksiyonlu olarak gelecek. Müşteriler, bir Mini’den biraz daha uzun olan beş kapılı bir hatchback ve yaklaşık 250 mil menzile sahip daha büyük pil çeşidine sahip olacak. Renault, Batı Avrupa yapımı bir EV için olağanüstü bir değer olan €25.000’luk bir fiyatı hedefliyor. Renault Grubu’nun tasarım direktörü Laurens van den Acker, “Renault 5’in güzel bir yanı, gerçek bir ruhu olması,” diyor. Arabaların gerçek karaktere sahip olduğu bir zamanı kucaklıyor. Geçmişten ilham almış olsa da modern.’

İlk Renault 5, 1972’de çıktı, dört silindirli motorları uzunlamasına monte edilmiş ve ön tekerlekleri çalıştıran 3,5 m uzunluğunda bir hatchback, tekerlek çapı-yükseklik oranı ve genişlik ile yükseklik arasındaki mükemmel denge sayesinde doğru bir orantı yakalandı. Renault tasarım direktörü Gilles Vidal’ın iddialarına göre yerinde görünüyor. “Ve bu oranları, özellikle Renault 5 Turbo’dan ilham alan arka kısımlar olmak üzere, yontulmuş tekerlek bombeleri ile güçlendiriyoruz.” Minimum çıkıntı için her bir köşeye doğru itilen tekerleklerin çapı 19 inçtir olarak belirtildi. Tasarım şefi, “Fikir, tam olarak konseptte gördüğünüz şeyi veya hatta yapabilirsek daha iyisini üretime koymaktır” diyor. Tavanı alçak tutmak, zeminde bir pil levhası olan elektrikli otomobiller için bir zorluktur .

Eski Peugeot tasarımcısı Gilles Vidal, 2020’nin sonlarında Yeni Renault 5 projesiyle Renault’ya katıldı. Renault’nun tasarım ekibi daha önce yeniden canlandırılmış bir Renault 5 sunmuştu, ancak şirket yöneticileri tarafından reddedilmişti. Yeni patron, uzun süredir devam eden Renault 5’in canlanma planını onayladı. Ardından, Temmuz 2020’de, 500’lerin yeniden canlanmasına öncülük eden ve SEAT’ı yöneten eski Fiat marka şefi Luca de Meo, Renault Grubu CEO’su oldu. Modeli tasarım stüdyosunda gördü ve altı ay sonra Renaulution planının bir parçası olarak Renault 5’i tanıttı ve geçmişten bir kült arabayı canlandırmanın ‘bir marka altında ateş yakabileceğini’ söyledi. Başkan Yardımcısı Gilles Le Borgne: Renault 5’in görevi, €20-25.000’dan başlayan başlangıç ​​fiyatını hedefleyen Twingo ve elektrikli Zoe süpermininin yerini almaktır. “Bu, teşvikler olmadan Zoe’nin fiyatını üçte bir oranında düşürürdü.” Le Borgne, “Renault 5 ile çok çevik, şehir içi bir araba istiyoruz” diyor. Başarmak için arabanın dingil mesafesini sınırlamanız gerekir.’ Ve bu, yoğun enerjili piller anlamına gelir ve maliyetler daha fazla artacaktır.

Mühendisler, ön aksı döndürmek için 100kW (136bhp) elektrik motoru kullanacak. Bu, mıknatısların yerini alan ve böylece çevresel etkiyi azaltan rotor için bakır bobinlere sahip, nadir toprak elementleri kullanmayan, Renault tasarımı, elektrikle uyarılmış bir senkron motordur. Bobinler, Renault’nun enerji tasarrufu için dönen rotordaki akımı kontrol etmesine yardımcı oluyor; özellikle yüksek hızlarda etkilidir.
Yeni Renault 5, Renault’nun Kuzey Fransa’daki üç tesisi birleştirerek elektrikli araç bileşenleri, otomobiller ve kamyonetlerin merkezi haline gelen ElectriCity kampüsünde olcak Yeni Renault 5 EV, Yeni Scenic ve Kangoo sıfır emisyonlu minibüs ve binek otomobil varyantı dahil olmak üzere diğer modellerle birlikte 2025 yılına kadar satışa çıkacak 10 akülü elektrikli araçtan biri olacak .